20 grudnia 2010
Z wielkim zadowoleniem przyjemnością odnotowujemy na naszym lokalnym rynku wydawniczym kolejny produkt regionalny – książkę kucharską pt. „Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich” wydaną przez Wydawnictwo Region, które należy do wiodących na Pomorzu i posiada bogatą ofertę publikacji regionalnych.Współpracujemy od dawna, wcześniej promowaliśmy min. książki „O polskość Borów Tucholskich” Aliny i Kazimierza Wajdów, „Od Adwentu do Adwentu” Marii Ollick, dziś kolej na książkę kucharska z przepisami kulinarnymi zebranymi wśród mieszkańców powiatu tucholskiego, przy współpracy Kół Gospodyń Wiejskich, Lokalnej Grupy Działania Bory Tucholskie – współpartnera Promocji i przy wydatnej pomocy tucholskiej regionalistki Marii Ollick.
O tym jak książka powstawała i dlaczego opowiedział Jarosław Elwart – właściciel wydawnictwa „Region”. : "Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich", to druga po "Tradycyjnej kuchni kaszubskiej" książka z serii Tradycyjnych kuchni na Pomorzu. Znajdują się w niej przepisy kulinarne zebrane m.in. od Kół Gospodyń Wiejskich z okolic Tucholi, Śliwic, Cekcyna. Przysmaki podzielono wg czterech kategorii: zupy; potrawy mięsne; dania z mąki, warzyw i grzybów; ciasta i słodkości. Pomysł wydania regionalnej serii kulinarnej podyktowało samo życie, bowiem w menu pomorskich restauracji brak gastronomicznej oferty lokalnej. W planach wydawniczych „Regionu” kuchnie: Kociewia, Krajny, Dolnej Wisły.
Uczestnicy promocji z zainteresowaniem obejrzeli film pt. „Smak tradycji” /wyemitowany przez TV Bydgoszcz w 2007 r./ w którym pokazano min. jak przygotować borowiackie potrawy: mace, zupę grzybową, flyndze - placki ziemniaczane.
Maria Ollick opowiedziała o tradycji kulinarnej Borowiaków, skupiając się na tradycji świąt Bożego Narodzenia. Zwróciła uwagę na symbole poszczególnych potraw wigilijnych np. grzyby łączą nas ze światem umarłych, orzechy symbolizują tajemniczość, mak - płodność, kapusta to moc życiodajna, ryby znak chrześcijan, groch chroni przed chorobami.
Uzupełnieniem promocji była degustacja niektórych potraw sporządzonych według receptur zawartych w książce.. Podano pierogi z kapustą i grzybami, kiszkę z kaszy i ziemniaków, kapustę z grzybami i słynne mace borowiackie. Można też było zakupić promowaną publikację oraz inne wydawnictwa „Regionu”.
Z wielkim entuzjazmem Tradycyjną kuchnię Borów Tucholskich przyjęli właściciele gospodarstw agrotorystycznych uczestniczący w spotkaniu, którzy zamierzają potrawy regionalne wprowadzić do swoich kuchni i serwować gościom.